מה יש בה בירושלים?
הדף מאת: חבורת הכותבים / השומר החדש
דף לימוד לקראת יום ירושלים בו ננסה לסקור את חשיבותה של ירושלים מתוך דבריהם של שלוש דמויות מוכרות היטב: בנימין זאב הרצל, דוד בן-גוריון ויצחק רבין
דיון
רקע לשיעור
יום ירושלים הוא הזדמנות לשאול את עצמינו את השאלה מה יש בה בירושלים?
תפילות אין סוף משובצות בסידור, בהם החלום לשוב לירושלים ולבנותה,
מנהגים והלכות רבות מבקשים לשמר את הגעגוע אל ירושלים,
סיפורים משלים ושירים אין ספור מתנגנים עליה.
חוזה המדינה בספרו האוטופי מתאר יהודי מתבולל מתרגש כילד מירושלים, ובן גוריון שם בתחילת מלחמת העצמאות את כל הביצים בסל של ירושלים. בכך הוא לוקח סיכון עצום על כל המדינה שרק קמה.
בלימוד זה ננסה לענות על השאלה מה יש בה- בירושלים?
נאום של יצחק רבין בקונגרס הציוני ב1993
הגעגוע לירושלים
כבן לעם היהודי שחלם אלפי שנים לחזור לנחלת אבותיו, בן לעם שגלה מארצו בשואה, אני בן לעם שתמונת הילד עם הידיים המורמות בגטו ורשה חוזרת אליו בלילות. הכותל המערבי הוא לי מוקד געגועיו של העם היהודי, ואבני הכותל השותקות, שהיו המלט והדבק של עם ישראל לדורותיו, דיברו אלי באותם רגעים יפים ועצובים, מכל חלום ושיר.
אתם חוזרים מחר-מחרתיים לביתכם, אתם חוזרים אל ארצות מגוריכם. מה תספרו לבני משפחותיכם? מה תגידו לילדיכם? איזו בשורה תביאו מהשבוע הזה בירושלים? מהקונגרס הזה? ממדינת ישראל? ספרו להם שהייתם בבית, שבאתם לבקר בבית שלכם, אפילו אתם יושבים כבר שנים ודורות בבואנוס איירס, ומלבורן, בניו יורק ובלוס אנג'לס, בלונדון ובבריסל, כאן זה הבית שלכם. אנחנו ידענו את צערכם בשעות המצוקה שלנו ואנחנו ידענו את גאוותכם בימי הניצחון וההישגים שלנו.
דיון
מה לו ולירושלים?
מהו הדגש בדבריו של יצחק רבין אודות מהותה וחשיבותה של ירושלים?
מהו הקשר הממשי שבין יהודי החי את כל חייו מחוץ-לארץ ישראל לבין ירושלים?
אלטנוילנד, בנימין זאב הרצל
הרצל וירושלים
"ירושלם" לחש פרידריך בקול אט רועד כמדבר אל נפשו. הוא לא ידע לפתור לנפשו את החידה: מדוע כה נגע אל לבו מראה תחומי עיר לא-נודעה לו מתמול שלשום. האמנם אלה הם זכרונות מימי הילדות הראשונים? תפלות אשר הגה פה האב? קדושת הפסח אשר נשכח עלתה כזכרון רחוק על לבו. אחד מפתגמים עברים מעטים אשר ידע צלצל בקרב נפשו: לשנה הבאה בירושלים! וירא, והוא נער קטן מתהלך לימין אביו אל בית הכנסת. הוי תּמה האמונה, תמו ימי הנוער, מת האב ולפני עיניו מתנשאות חומות ירושלם, והירח שופך עליהן את קסם אורו. דמעות רתחו בעיניו. הוא לא יכול לעצור בנפשו. הוא עמד מלכת, ופלגי דמעות ירדו עיניו.
דיון
הרצל וירושלים
מהי פעולתה של ירושלים על בן העם היהודי,
על פי תיאורו של הרצל את המפגש של פרידריך היהודי המתבולל עם ירושלים?
ע"פ בן גוריון וקביעת ירושלים כבירת ישראל: תש"ח- לורך, נתנאל
בן-גוריון וירושלים
באמצע חודש מרס 1948,...הייתה זו יוזמתו והחלטתו של בן גוריון שחוללו את מבצע "נחשון": הוא שהכריע להעמיד את מספר המשתתפים בו לא על 400, כפי שהציע המטה הכללי, כי אם על 1,500, חטיבה שלמה, ולגייס לצורך זה אנשים ונשק מכל חלקי הארץ. הייתה זו התערבות אישית של בן גוריון בשיקולים צבאיים, שבדיעבד נתקבלה בברכה בידי הפיקוד העליון.
בנמקו את הצורך במבצע נחשון* אומר בן גוריון, שאם תיפול ירושלים, ספק אם תקום מדינה יהודית. : "אין לטרון - אין כביש (לירושלים), אין כביש - אין ירושלים, אין ירושלים - אין מדינה" הרעיון האופרטיבי של מבצע נחשון* היה פתיחת פרוזדור ירושלים, משני עברי הכביש, והחזקה בו רעיון שכזכור נוסח לראשונה כעשר שנים לפני כן במזכר שחיבר פנחס רוטנברג (בעזרת בן גוריון) בשביל ועדת פיל.
החשיבות המיוחדת שייחס בן גוריון לגורלה של ירושלים מתבטאת גם במספר הימים ששהה בעיר בימי המצור החלקי ולאחר מכן יותר מכל חבר אחר של הנהלת הסוכנות והממשלה הזמנית.
דיון
*מבצע נחשון
לאחר שירושלים היהודית כותרה ע"י הערבים ונותקה מהשפלה בשבועיים האחרונים של מרס 1948, יצאה ההגנה, ביוזמתו של דוד בן-גוריון, לפרוץ דרך לבירה, תוך תפיסת משלטים משני צידיה.
זה היה המבצע ההתקפי הגדול ביותר עד אז. ואכן, הדרך לירושלים נפרצה, ולעיר הועלו שיירות גדולות ובהן תגבורות, מזון, ציוד, נשק ותחמושת.
דיון
שאלות שעולות:
האם אתם הייתם נוהגים כבן גוריון אם ההחלטה הייתה בידכם?
מהו הסוד של ירושלים שהיא כ"כ משמעותית לנו ולדורות של יהודים?
האם לדעתכם חשוב לשמור על צביונה וחשיבותה של העיר ולמה לנו להמשיך ולקדש מקום באופן שכזה?
דף הנחיות למנחה:
מה יש בה בירושלים.pdf