"כל העולם במה" אמר קוהלת
הדף מאת: יואב יוסקוביץ
דף לימוד על קהלת לחג הסוכות ולשאר ימות השנה. מדוע קוראים את קהלת בחג הסוכות? מה בין קהלת לשייקספיר? כיצד קיום המצוות מהווה פתרון להכל?
קהלת וקריאתה בחג-הסוכות
ישעיהו ליבוביץ', הגיונות על מגילת "קוהלת"
כידוע השבת שלפני קריאת סדרת "וזאת הברכה" חלה בדרך כלל בחול המועד סוכות, או ביום טוב של סוכות ממש, ובאותה שבת, בנוסף על קריאת התורה המיוחדת לחג זה הנקרא 'זמן שימחתנו' (שלא כחג הפסח שאינו זוכה לתואר זה), דווקא בו נוהגים לקרוא בציבור גם את מגילת "קוהלת"; ונשאלת השאלה מאיזו סיבה?
ידוע כי לגבי עדות ומינהגים מסוימים מקובלת מגילת "קוהלת" כקריאת מיצוה, ויש אף המברכים עליה ברכת 'על מקרא מגילה' עם שם ומלכות (והניסוח המלא הוא : 'ברוך אתה ה' אלהינו מלך העולם, אשר קידשנו במיצוותיו וציוונו על מקרא מגילה'), אולם ישנם עדות ומינהגים בהם אין היא נקראת כלל, או שהיא נקראת ללא ברכה.

מינהג זה שאיננו מעוגן בהלכה, יש לו שתי סיבות שלכאורה סותרות זו את זו, אולם ניתן לומר עליהן שהן משלימות וו את זו. יתכן כי מגילה וו נקראת בזמן שימחתנו, כדי שהאדם דווקא בעת שימחתו ישים אל לבו, כי - "טוב ללכת אל-בית-אבל מלכת אל בית משתה, באשר הוא סוף כל-האדם, והחי יתן אל לבו" (קוהלת, ז/ב); וייתכן לומר כי מגילה זו נקראת בחג הסוכות לא משום שהוא זמן שימחתנו, אלא משום שאותה שבת וחול המועד סוכות היא בדרך כלל השבת שלאחר יום-הכיפורים ובסיום 'הימים הנוראים', ולכן גם ענין חשבון הנפש כמו שנאמר : "והחי יתן אל לבו", נמשך ממצבו הנפשי של האדם היהודי בימים אלה.
© כל הזכויות שמורות לאתר עמותת "לשמה"
tpeople.co.il


מושגים
  • ישעיהו ליבוביץ - (ריגה-ישראל 1903 – 1994) מדען, הוגה דעות ואיש-רוח ישראלי. פרופסור לביוכימיה באוניברסיטה העברית בירושלים. בהגותו הדגיש את חשיבותה של ההלכה ועבודת האלוהים כתכלית החיים הדתיים. בהגותו הפילוסופית נקט קו אנליטי פוסט-קאנטיאני. בענייני דת גרס כי עיקרה של הדת היהודית הוא במעמדו של האדם לפני האל, מעמד המתבטא בקיום המעשי של המצוות ולא באמונה בתיאוריות דתיות.
ליאון וינר דאו' קהלת ומסע הקיום – לשבת חוה"מ סוכות' פורסם באתר 'קולות'
בשבת חול המועד סוכות, אנו עתידים לקרוא את ספר קהלת, ודומני כי המלך קהלת, כמונו, בדיוק סיים לציין את יום הכיפורים. עליו עדיין ניכרים רשומיו של היום-שאחרי-יום-כיפור: לאחר ההתעלות הגדולה, לאחר ההבטחה הגדולה של השינוי המתחולל בעשרת ימי תשובה, חוזרות-פוקדות אותנו אותן ההתמודדויות שהכרנו לפני-כן ויחד עמן, אותן הנפילות. אזי מתעצמת התחושה כי קהלת צדק, "מְעֻוָּת לֹא יוּכַל לִתְקֹן" (א' ט"ו). אם על יום כיפור תלינו תקוות כי משמעות חיינו תתבהר לנו, ששיאו של תהליך התשובה אותו עברנו יכונן ויכוון את דרכינו החדשה, אנו מגלים כי דרכינו אינה דרך כלל. מסביב לפינה ראינו פיתול בכביש, אך לא ידענו כי הוא יוביל אותנו חזרה לאותה נקודת התחלה. "מַה שֶּׁהָיָה הוּא שֶׁיִּהְיֶה וּמַה שֶּׁנַּעֲשָׂה הוּא שֶׁיֵּעָשֶׂה וְאֵין כָּל חָדָשׁ תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ" (א', ט'). אין תזוזה של ממש; על כן, "הֲבֵל הֲבָלִים הַכֹּל הָבֶל" (א', ב').
© כל הזכויות שמורות לבית מדרש קולות
kolotblog.blogspot.co.il


מושגים
  • בית מדרש קולות - קולות הינו בית מדרש בו משתתפים אנשים ממגוון הקשת של החברה ישראלית, בעלי השפעה מתחומים שונים, העוסקים בלימוד מקורות יהודיים בשילוב עם סוגיות עכשוויות בחברה הישראלית, בדרך פתוחה ורבת פנים.
בין קהלת לשייקספיר
דיון
מה בין קהלת לשייקספיר?
עיינו בקהלת פרק י"ב ובמחזה "כבקשתכם" מאת ויליאם שייקספיר המובאים להלן, ערכו השוואה בין בין שני המקורות.
מה נקודות הדימיון ביניהן? מהן נקודות השוני? מהי מסקנת קהלת ומהי מסקנת שייקספיר?
קהלת פרק י"ב
קהלת פרק י"ב
יב,א וּזְכֹר, אֶת-בּוֹרְאֶיךָ, בִּימֵי, בְּחוּרֹתֶיךָ: עַד אֲשֶׁר לֹא-יָבֹאוּ, יְמֵי הָרָעָה, וְהִגִּיעוּ שָׁנִים, אֲשֶׁר תֹּאמַר אֵין-לִי בָהֶם חֵפֶץ. יב,ב עַד אֲשֶׁר לֹא-תֶחְשַׁךְ הַשֶּׁמֶשׁ, וְהָאוֹר, וְהַיָּרֵחַ, וְהַכּוֹכָבִים; וְשָׁבוּ הֶעָבִים, אַחַר הַגָּשֶׁם. יב,ג בַּיּוֹם, שֶׁיָּזֻעוּ שֹׁמְרֵי הַבַּיִת, וְהִתְעַוְּתוּ, אַנְשֵׁי הֶחָיִל; וּבָטְלוּ הַטֹּחֲנוֹת כִּי מִעֵטוּ, וְחָשְׁכוּ הָרֹאוֹת בָּאֲרֻבּוֹת. יב,ד וְסֻגְּרוּ דְלָתַיִם בַּשּׁוּק, בִּשְׁפַל קוֹל הַטַּחֲנָה; וְיָקוּם לְקוֹל הַצִּפּוֹר, וְיִשַּׁחוּ כָּל-בְּנוֹת הַשִּׁיר. יב,ה גַּם מִגָּבֹהַּ יִרָאוּ, וְחַתְחַתִּים בַּדֶּרֶךְ, וְיָנֵאץ הַשָּׁקֵד וְיִסְתַּבֵּל הֶחָגָב, וְתָפֵר הָאֲבִיּוֹנָה: כִּי-הֹלֵךְ הָאָדָם אֶל-בֵּית עוֹלָמוֹ, וְסָבְבוּ בַשּׁוּק הַסּוֹפְדִים. יב,ו עַד אֲשֶׁר לֹא-ירחק (יֵרָתֵק) חֶבֶל הַכֶּסֶף, וְתָרוּץ גֻּלַּת הַזָּהָב; וְתִשָּׁבֶר כַּד עַל-הַמַּבּוּעַ, וְנָרֹץ הַגַּלְגַּל אֶל-הַבּוֹר. יב,ז וְיָשֹׁב הֶעָפָר עַל-הָאָרֶץ, כְּשֶׁהָיָה; וְהָרוּחַ תָּשׁוּב, אֶל-הָאֱלֹהִים אֲשֶׁר נְתָנָהּ. יב,ח הֲבֵל הֲבָלִים אָמַר הַקּוֹהֶלֶת, הַכֹּל הָבֶל. יב,ט וְיֹתֵר, שֶׁהָיָה קֹהֶלֶת חָכָם: עוֹד, לִמַּד-דַּעַת אֶת-הָעָם, וְאִזֵּן וְחִקֵּר, תִּקֵּן מְשָׁלִים הַרְבֵּה. יב,י בִּקֵּשׁ קֹהֶלֶת, לִמְצֹא דִּבְרֵי-חֵפֶץ; וְכָתוּב יֹשֶׁר, דִּבְרֵי אֱמֶת. יב,יא דִּבְרֵי חֲכָמִים כַּדָּרְבֹנוֹת, וּכְמַשְׂמְרוֹת נְטוּעִים בַּעֲלֵי אֲסֻפּוֹת; נִתְּנוּ, מֵרֹעֶה אֶחָד. יב,יב וְיֹתֵר מֵהֵמָּה, בְּנִי הִזָּהֵר: עֲשׂוֹת סְפָרִים הַרְבֵּה אֵין קֵץ, וְלַהַג הַרְבֵּה יְגִעַת בָּשָׂר. יב,יג סוֹף דָּבָר, הַכֹּל נִשְׁמָע: אֶת-הָאֱלֹהִים יְרָא וְאֶת-מִצְוֹתָיו שְׁמוֹר, כִּי-זֶה כָּל-הָאָדָם. יב,יד כִּי, אֶת-כָּל-מַעֲשֶׂה, הָאֱלֹהִים יָבִא בְמִשְׁפָּט, עַל כָּל-נֶעְלָם: אִם-טוֹב, וְאִם-רָע.
כבקשתכם "AS YOU LIKE IT" ויליאם שייקספיר תרגום: דורי פרנס
כבקשתכם / ויליאם שייקספיר

כל העולם הוא במה, כל הגברים והנשים

רק שחקנים. יש להם יציאות

ויש כניסות, וכל איש בימיו

הוא משחק שְלל תפקידים שונים,

והמערכות שלו שִבעה

דורות. ראשית-כל העולל, פועֶה,

מקיא, מרטיב בזרוע האומנת.

אחר כך התלמיד המתלונן,

עם הילקוט שלו, פרצוף

בוקר רחוּץ, זוחל כמו חלזון

באי-רצון לבית-הספר. אז

בא האוהב, רותח כמו כבשן,

ומזמר בלדה בוכיה

על גַבּותיה של אהובתו.

ואז חייל, מָלא קללות מכל

סוג ושפה, ועם זקן פנתר,

לא יפגעו לו בכבוד, מהיר

להתלקח ונדלק לריב,

רודף אפילו בתוך לוע של

תותח בועת סבון, שְמָה מוניטין.

אז השופט, עם כרס עגולת שומן, כיס מדושן כסף שחור,

מבט חמור, זקָן גָזוּר לפי

הספר, פֶּה מלא באמרות שפר

עם דוגמאות מודרניות; וכך

הוא משחק את התפקיד שלו.

בדור ששי המחזה עובר

אל הישיש המטושטש, כחוּש

בנעלי-בית, משקפיים על

החוטם וארנק צמוד למותן,

זוג מכנסיו שהוא שמר מימי

העלומים תלוי עליו כמו שק,

כי הצטמק הגֶזע, התכווץ

הַקְּפִיץ; קולו, גברי רועם, הופך

שוב לפַלְסֶט ילדון, עם צליל שורק

ומצייץ. תמונה אחרונה

מכל, אשר נועלת מחזה

מוזר ורב-תהפוכות זה, היא

ילדוּת שניה ושִכחה גמורה,

נוֹן-שן, נוֹן-עין, נוֹן-טעם, נוֹן-כלום.


© כל הזכויות שמורות ללמתרגם ולאקו"ם
www.acum.org.il


מושגים
  • ויליאם שייקספיר - ויליאם שייקספיר (באנגלית: William Shakespeare; הוטבל ב-26 באפריל 1564 – נפטר ב-23 באפריל (הלוח היוליאני) או 3 במאי (הלוח הגרגוריאני) 1616), מחזאי ומשורר אנגלי. שייקספיר נחשב בעיני רבים לגדול הכותבים בשפה האנגלית ובתרבות המערב, כמו גם לאחד הדרמטורגים הגדולים שפעלו אי פעם.
קיום המצוות
ישעיהו ליבוביץ', הגיונות על מגילת "קוהלת"
"זה כל-האדם"
קיימת אנלוגיה עמוקה בין "הבל הבלים הכל הבל" של "קוהלת", לבין דברי שייקספיר במחזהו זה, אלא שהאחרון לא ידע או לא עלה בידו, להביע את הרעיון העמוק והעצום של המאמין הגדול "קוהלת מלך בירושלים", המלמדנו כי למרות רעות-הרוח וההבל הרב האופפים את שבע תקופות חיי האדם, יראת-אלוהים ושמירת מיצוותיו, "זה כל-האדם".
© כל הזכויות שמורות לאתר עמותת "לשמה"
tpeople.co.il
דיון
  • האם לדעתכם, מלבד צוות ה', הכל הבל וחסר משמעות?
  • האם קיום המצוות הוא מיצוי כל היכולות שלנו כבני אדם?
  • כיצד באמצעות קיום המצוות ניתן להעניק משמעות לחיים?
פירוש על קהלת לרבינו שמואל בן מאיר (הרשב"ם) פרק י"ב פסוק יג
שיהיו כל מעשיך לשם שמים
(יג) סוף דבר של חכמה הכל נשמע בכלל דבר זה את האלקים ירא לשמור מצותיו, שיהיו כל מעשיך לשם שמים, כי זה עיקר מעשה של כל האדם.

מושגים
  • רשב"ם - רבי שמואל בן מאיר (רשב"ם) (1080 לערך – 1160 לערך) היה פרשן המקרא ומבעלי התוספות, נכדו של רש"י. חי במחצית הראשונה של המאה ה-12. נודע במיוחד בנטייתו להיצמד לפשט הכתוב בעת פירוש המקראות.
מעובד ע"פ דברי רבי נחמן מברסלב
"חפש את המקודש הטמון בחולין, חפש את המופלא בתוך השכיח..."

מושגים
  • רבי נחמן מברסלב - (1772-1810, תקל"ב-תקע"א) מגדולי החסידות, נינו של הבעל שם טוב. בטרם מלאו לו עשרים שנה ייסד את חסידות ברסלב, ובמהלך חייו הקצרים יצר דרך חדשה בחסידות, שעוררה תסיסה והתנגדות. נפטר בגיל 38 ממחלת השחפת ונקבר בעיר אומן שבאוקראינה. חסידיו נשארו נאמנים לו ולא מינו לו יורש עד היום.
דיון
כיצד עונה הרשב"ם בפירושו על הפסוק על השאלות שהצגנו קודם?
בארו את דבריו של רבי נחמן מברסלב. כיצד הוא עונה לשאלת ספר איוב?
סכמו לעצמכם- מדוע לא הכל הבל בעולם? כיצד קיום המצוות מהווה פתרון?