ד) ברכה א. יש נוהגין להתחיל ברוך הוא וברוך שמו ואין להתחיל כך אפילו בעשרה עיין לקמן סימן קצ"ב אות ז' וכן יש מתחילין הזננו וכו' המעדיף טובו עלינו וזה התוספת מגרעות נתן שהרי אמרו שאין אות ף' בבהמ"ז להורות שכל המברך בהמ"ז בכוונה אין שולט בו לא אף ולא קצף י"א בהגה"ט. חס"ל אות ח' וכבר כתבנו באות הקודם בשם סידור הרש"ש ז"ל שצריך להתחיל בא"י אמ"ה האל הזן אותנו וכו' וכ"כ הרב בן א"ח פ' חקת אות י"ד:
ד) לא חסר לנו ואל יחסר לנו. מלת חסר החי"ת בקמ"ץ והסמ"ך בפת"ח. יחסר היו"ד בשו"א והחי"ת בפת"ח והסמך בצירי כי אז הנקודות עולות כמנין לח"ם כי כל נקודה היא י' וכל קו היא ו' וקמ"ץ הוא י"ו של"ה בשער האותיות דפ"ג ע"א מ"א סוף הסימן א"ר אות א' סוף אות א':
ד) ברכה ב' לא יתחיל על ארצנו אלא מתחיל נודה לך. ועל חיים שחוננתנו ועל המזון וכו'. על הכל בלא וא"י. חס"ל שם. בן א"ח שם אות ט"ו. וכתב שם הא"ר דצ"ל אנחנו מודים לך ולא אנו שהוא לשון קללה כמו ואנו הדייגים. וכ"כ י"א בהגה"ט סו"ב שם. חס"ל שם בן א"ח שם:
ד) ברכה ג'. עלינו ועל כל ישראל עמך. רענו זוננו מ"א סי' פק"ח ססק"ג. ואל תצריכנו לידי מתנת ב"ו. ולא לידי הלואתם אלא לידך וכו'. יהי רצון שלא נבוש בעוה"ז וכו' בנוסח רצה. נשבות בו וננוח בו. ונתענג בו וכו'. (ובלילה נשבות בה וננוח בה וכו'. כמ"ש בשער הכוו') אחר רצה או אחר יעלה ויבא אומר ותבנה ירושלים עה"ק במהרה בימינו בא"י בונה ירושלים חס"ל שם. בן א"ח שם אות ט"ז. ועיין לקמן סי' פק"ח סעי' ד'. גם בשבת אומר רענו זוננו כמו בחול. ואין לחוש שהוא שאלת צרכיו דאסור בשבת דטופס ברכות הוא ושרי. ירושלמי והביאו הטור סי' קפ"ח. מ"א שם סק"ג. בי"מ אות ה':
ד) ברכה ד'. בא"י אמ"ה אבינו מלכנו וכו'. ועיין לקמן סי' קפ"ט אות ד' ואות ה'. ואחר סיום הברכה ורוח והצלה וכל טוב השומע יענה אמן חס"ל סי' רט"ו אות ג'. והיינו למנהג הספרדים אבל מנהג אשכנזים מסיימת ומכל טוב תמיד אל יחסרנו והשומע שהמברך מסיים כך צריך לענות אמן" כמ"ש ח"א כלל מ"ז אות א' יעו"ש. ועיין לקמן סי' קפ"ט אות א'. הרחמן הוא יפרנסנו וכו'. בריוח ולא בצמצום. (ולא יאמר בהתר ולא באיסור) הרחמן הוא יצליח את דרכינו. הרחמן הוא יצליחנו בלימודנו. הרחמן הוא ירפאנו רפואה שלימה רפואת הנפש ורפואת הגוף. אם יש עכו"ם בבית יאמר הרחמן הוא יברך כל אחד ואחד ממנו בני ברית. (עיין לקמן סי' קפ"ט) כמו שנתברכו אבותינו הקדושים אברהם בכל יצחק מכל יעקב כל. הרחמן הוא יטע תורתו ואהבתו וכו' ויהיו כל מעשינו לש"ש. חס"ל שם. בן א"ח שם או' ח"י. ואומרים הרחמן בשבת כמו בחול ואין לחוש משום שאילת צרכיו שהרי טופס ברכות כך היא. ב"י סי' פק"ח בשם שה"ל. וכ"כ מור"ם שם בד"מ אות ד' בשם א"ז יעו"ש. ואע"ג דב"י שם כתב לדחות מ"מ המנהג לאומרו כדברי שה"ל וא"ז. וכ"כ הר"ז שם אות ד'. וכן האורח מברך לבה"ב בשבת דגם זה בכלל טופס ברכות ברכ"י סי' פק"ח בשיו"ב אות א'. ועונין אמן אחר הרחמן שבבהמ"ז אעפ"י שאין בו הזכרת השם וכן אחר כל תחנה ובקשה אעפ"י שאין בה ברכה והזכרת השם. של"ה בשער האותיות דפ"ב ע"ב. מ"א סי' קפ"ט סק"א. חס"ל סימן רט"ו אות ד'. בן א"ח שם:
ד) בשבת ויו"ט ור"ח ומו"ש ומילה וחתונה ופורים וסיום מסכתא אומר מגדול כמ"ש לקמן סי' קפ"ט אות י"א יעו"ש:
ד) בסיום בהמ"ז יאמר פסוק עושה שלום במרומיו וכו'. ויכוין בר"ת עושה במרומיו להוי"ה דע"ב דיודין. שה"מ פ' עקב. בן א"ח שם. ועיין א"ר אות א' מה שהאריך לבאר בנוסח בהמ"ז ואנו כתבנו קצת כאן בקיצור מה שמוסכם באחרונים וכל א' יתבאר במקומו ג"כ בס"ד:
ד) וזה נוסח בהמ"ז לקטנים שלא הגיעו לחינוך או לנשים וע"ה שאין יודעים לברך סדר בהמ"ז בארוכה. בריך רחמנא מרן מלכה דעלמא מריה דהאי פיתא. בריך רחמנא דזן לכולה: נודה לך ה' אלהינו על שהנחלת לאבותינו ארץ חמדה עובה ורחבה ונתת לנו ברית ותורה לחם לשבעו. בא"י על מארץ ועל המזון: רחם ה' אלהינו עלינו ועל כל ישראל עמך ועל ירושלים עירך ועל מלכות בן דוד משיחך (ישמחנו ביום השבת הזה. וזכרנו לטובה ביום ר"ח הזה. או ביום חג פלוני הזה) ובנה ירושלים עה"ק במהרה בימינו. בא"י בונה ירושלים. אמן: בא"י אמ"ה אבינו מלכנו המלך הטוב והמטיב לכל הוא הטיב הוא מטיב הוא יטיב לנו הוא גמלנו הוא גומלינו הוא יגמלנו לעד חן וחסד ורחמים וכל טוב: הוא יזכנו לימות המשיח עושה שלום וכו' חס"ל אות א' ועיין ב"ח סימן קצ"ב שהביא שם ג"כ נוסח בהמ"ז בקצרה יעו"ש ועיין לקמן אות ח' וזה שכתבנו הוא יותר מוסכם מהאחרונים. וזהו דוקא לשאינם יודעים לברך סדר בהמ"ז בארוכה ושלא יבעלו מ"ע דאורייתא אבל להיודעים צריך לברך דוקא סדר בהמ"ז בארוכה משום דיש כסדרה רמזים וסודות נפלאים כנז"ל. ועיין סימן קפ"ה אות א':