Havdala

(ד) בין השמשות של שבת היה אדם ויושב ומהרהר בלבו ואומר אוי לי שמא יבא הנחש שהטעה אותי בערב שבת וישופני עקב נשתלח לו עמוד של אש להאיר לו ולשמרו מכל רע. ראה אדם לעמוד של אש ושמח בלבו ואמר עכשיו אני יודע שהמקום עמי ופשט ידיו לאור האש וברך מאורי האש. וכשהרחיק ידיו מהאש אמר אדם עכשיו אני יודע שנבדל יום הק' מיום החול שאין לבער אש בשבת אמר ברוך המבדיל בין קודש לחול.

(ה) רבי מנא אומר כיצד חייב אדם לברך על כוס של יין לאור האש ואומר ברוך מאורי האש, וכשמחזיר ידו מן האש אומר ברוך המבדיל בין קודש לחול.

(ו) ואם אין לו יין פושט את ידיו לאור האש ומסתכל בצפרניו שהן לבנות מן הגוף ואומר ברוך מאורי האש. וכיון שמרחיק ידו מן האש אומר ברוך המבדיל בין קודש לחול.

(ז) ואם אין לו אש פושט ידו לאור הכוכבים שהן של אש ויסתכל בצפרניו שהן לבנות מן הגוף ואומר ברוך מאורי האש ואם נתקדרו השמים תולה אבן מן הארץ ומבדיל ואומר ברוך המבדיל בין קודש לחול. רבי אליעזר אומר לאחר ששותה אד' כוס של הבדלה מצו' להטיל מעט מים בכוס של הבדלה ושותה כדי לחבב את המצווה ומה שישמר מן בכוס מן המים מעבירו על גבי עיניו למה משום שאמרו חכמים שיורי מצוה מעכבין את הפורענות.

(ח) רבי צדוק אומר כל מי שאינו מבדיל על היין במוצאי שבתות או אינו שומע מן המבדילי' אינו רואה סימן ברכה לעולם וכל מי שהוא שומע מן המבדילי' או מבדיל על היין, הקדוש ברוך הוא קונה אותו לסגולתו שנאמר ואבדיל אתכם מן העמי' והייתם לי סגולה.

(4) Při soumraku v sobotu večer Adam seděl, přemýšlel ve svém srdci a říkal: "Běda, ten had, který mne podvedl, možná přijde večer a rozdrtí mi patu. Byl mu seslán pilíř ohně, aby ho ozářil a chránil ho od všeho zlého. Adam ten pilíř ohně viděl, zaradoval se v srdci a řekl si: "Nyní vím, že Bůh je se mnou". Pak natáhl své ruce ke světlu ohně a požehnal plameny ohně. A když vzdálil své ruce od ohně, řekl Adam: "Nyní vím, že svatý den byl oddělen od všedního dne, protože oheň nemůže být zažehnut o šabatu." Adam řekl: "Požehnaný je ten, který odděluje mezi svatostí a všedností."

(5) Rabi Mana říká: "Jakým způsobem?" Člověk je povinován žehnat nad pohárem vína ke světlu ohně a říct: "Požehnaný je ten, který tvoří plameny ohně." A když vrátí svou ruku zpět od ohně, říká: "Požehnaný je ten, který odděluje mezi svatostí a všedností."

(6) A pokud nemá víno, vztáhne své ruce ke světlu ohně a pohlédne na své nehty, které jsou bělejší než zbytek těla, a řekne: "Požehnaný je ten, které tvoří plameny ohně." A poté, co vzdálil svou ruku od ohně, říká: "Požehnaný je ten, který odděluje mezi svatostí a všedností."

(7) A pokud nemá oheň, vztáhne ruku ke světlu hvězd, které jsou tvořeny z ohně, pohlédne na své nehty, které jsou bělejší než zbytek těla, a řekne: "Požehnaný je tvůrce plamenů ohně." Pokud jsou nebesa potemnělá, vezme ze země kámen, aby provedl oddělení, a říká: "Požehnaný je ten, který odděluje mezi svatostí a všedností." Rabi Eliezer říká: "Poté, co člověk vypil pohár oddělení, je přikázáno nalít trošku vody do poháru oddělení a vypít ji, aby člověk ukázal, že miluje přikázání samotné. A to, co z vody v poháru zůstane, dá člověk na své oči. Proč? Protože učenci řekli: "Pozůstatky micvy brzdí Boží trest."

(8) Rabín Cadok řekl: "Kdokoliv neudělá oddělení nad vínem při odchodu šabatu nebo si nevyslechne ty, které konají oddělení, nikdy neuvidí znamení požehnání. A každý, kdo si vyslechne ty, které konají oddělení nebo udělá oddělení nad vínem, Svatý, budiž požehnán, ho učiní Svým drahocenným pokladem, jako je psáno: "Oddělil jsem Vás z národů a a budete mi drahocenným pokladem."